Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μαλάγρα (πασμός)

Η Μαλάγρα (ή πασμός) είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ καλός σύμμαχος για τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις, είτε με καλάμι από στεριά είτε από σκάφος.

Για τους παλαιότερους ψαράδες η μαλάγρα είναι γνωστή, αλλά για τους καινούριους σίγουρα θα γεννιούνται απορίες για το τι πράγμα μιλάμε.

Ορισμός: Η μαλάγρα είναι το προϊόν που αποτελείται από διάφορα υλικά, που η μίξη αυτών έχει ως αποτέλεσμα να ελκύσουμε τα ψάρια της περιοχής που ψαρεύουμε, ώστε να δοκιμάσουν με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερη καχυποψία το δικό μας δόλωμα.

Όπως ανέφερα, ο σκοπός της μαλάγρας έχει την έννοια ότι θα προσελκύσουμε το ψάρι με τη μυρωδιά του προϊόντος και όχι ότι θα το ταΐσουμε. Εάν συμβεί το τελευταίο, τότε οι πιθανότητες να αγκιστρωθεί ένα καλό ψάρι θα είναι λιγοστές.

Η εμπειρία μας στο θέμα αυτό μας δίδαξε ότι εάν χρησιμοποιηθεί η μαλάγρα σωστά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ποτέ και τον παράγοντα της τύχης, που βοηθά ιδιαίτερα στις επιτυχίες μας σε οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος χρησιμοποιούμε.

Η τεχνική του μαλαγρώματος δεν απαιτεί και ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνο να τηρούνται κάποιες τακτικές.

1. Εάν ψαρεύουμε με καλάμι απίκο, τότε η μαλάγρα μας θα πρέπει να καλύψει την περιφέρεια στην οποία ψαρεύουμε. Ένας πολύ καλός πρακτικός τρόπος για να επιτύχουμε την ακτίνα ψαρέματός μας, είναι να υπολογίσουμε το μήκος του καλαμιού μας, την ευθεία και στα πλάγια, οπότε ο κύκλος που θα σχηματιστεί θα είναι και η επιθυμητή ακτίνα.

2. Εάν ψαρεύουμε με βολές, τότε δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, γιατί θα πρέπει να υπολογίσουμε περίπου σε τι σημείο θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε, και με εκσφενδονισμό της μαλάγρας να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο εμπόριο μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε ειδικές σφεντόνες που καλύπτουν πολύ καλά την πρακτική του μακρινού μαλαγρώματος.

3. Εάν ψαρεύουμε από σκάφος και τα νερά είναι βαθιά, οι μαλαγρωτές κάνουν μια πολύ καλή δουλειά. Οι μαλαγρωτές είναι εργαλεία που με τη βοήθειά τους βυθίζεται η μαλάγρα σε βαθιά νερά, ώστε το προϊόν να κατέβει γρήγορα στο νερό χωρίς απώλειες και έτσι να επιτύχουμε σωστό μαλάγρωμα. Οι μαλαγρωτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε σημεία όπου υπάρχει θαλάσσιο ρεύμα, που κάνει τα πράγματα να δυσκολεύουν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, το ρεύμα παρασύρει το προϊόν της μαλάγρας μακριά από την ακτίνα ψαρέματός μας και, κατά συνέπεια, την αποτυχία στο μαλάγρωμα. Στο εμπόριο σίγουρα θα βρούμε τον κατάλληλο μαλαγρωτή για τις ανάγκες του ψαρέματός μας. Μια εύκολη ιδιο-κατασκευή θα μπορούσε να είναι ένα κοινό τούλι το οποίο θα το γεμίσουμε με τη συγκεκριμένη μαλάγρα μας, ακολούθως θα το σακουλιάσουμε και θα το δέσουμε με πετονιά. Τέλος, θα το βυθίσουμε στο επιλεγμένο σημείο με τη βοήθεια ενός βαριδιού, ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε.

4. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αφού μαλαγρώσουμε το σημείο όπου θα ψαρέψουμε, θα πρέπει να περιμένουμε 10-15 λεπτά προτού αρχίσουμε το ψάρεμά μας. Αυτό γίνεται ώστε να δώσουμε χρόνο στα ψάρια που υπάρχουν στην περιοχή να μαζευτούν από τη μυρωδιά του προϊόντος μας.

Ένα άλλο θέμα που σκιάζει την τεχνική του μαλαγρώματος είναι «τι μαλάγρα χρησιμοποιούμε για κάθε ψάρι». Οι απόψεις των ψαράδων είναι πολλές. Σίγουρα, κατόπιν μελέτης από τους λάτρεις του ψαρέματος στο θέμα αυτό, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όντως τα ψάρια έχουν τις προτιμήσεις τους, γι’ αυτό άλλωστε στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι μαλάγρας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι εάν το ψάρι θέλει να τσιμπήσει, τότε ο λανθασμένος τύπος της μαλάγρας δεν θα το σταματήσει.

Στο εμπόριο θα βρούμε ποικιλίες από έτοιμα παρασκευάσματα μαλάγρας. Συνήθως βρίσκονται σε συσκευασίες σε σακούλια, όταν πρόκειται για στερεά προϊόντα και σε πλαστικούς κουβάδες όταν πρόκειται για πολτοποιημένες μαλάγρες.

Αποτελούνται κυρίως από πολτοποιημένες σαρδέλες, ψωμί, bigatini (σκουλήκια παραγωγής), μικρές γαρίδες και διάφορα αρωματικά λαδιού. Σε κάθε τύπο αναγράφεται για ποια είδη ψαριών χρησιμοποιείται, καθώς και άλλες χρήσιμες οδηγίες. Οι υπεύθυνοι στα καταστήματα ειδών αλιείας σίγουρα θα σας βοηθήσουν ώστε να επιλέξετε το σωστό προϊόν.

Πολλοί ψαράδες προτιμούν να κατασκευάζουν από μόνοι τους τη δική τους μαλάγρα, γιατί θεωρούν ότι είναι και πιο αποτελεσματική. Σίγουρα έχουν δίκιο, γιατί γνωρίζουν καλά τα σημεία και τα ψάρια που ψαρεύουν.

Η δική μου προτίμηση στην κατασκευή της μαλάγρας είναι απλά η αλεσμένη φρυγανιά με την οποία πάντοτε τα αποτελέσματα είναι θετικά. Για όσους δεν γνωρίζουν το παραπάνω προϊόν, χρησιμοποιείται και στο ψάρεμα σε γλυκά νερά με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.

Πολλοί οι τρόποι και τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή της δικής σας μαλάγρας, όπως σαρδέλες παστές, γαρίδες, διάφορα ψωμιά, κονσέρβες από τόνο, τηγανόλαδο, αλεσμένα τυριά, αλεύρι, ζάχαρη και πολλά άλλα.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΛΑΓΡΑΣ : Εδώ θα δούμε την κατασκευή της πλέον συνηθισμένης μαλάγρας, που προσελκύει πολλά είδη καλών ψαριών.

Θα χρειαστούμε ένα κιλό, ή περισσότερο, αλεσμένες παστές σαρδέλες, μισό μπουκάλι του νερού τηγανόλαδο, αλεύρι, 600 gr αλεσμένα παλιά τυριά ή αλεσμένη φρυγανιά, άμμο ή χαλίκι από θάλασσα, καθώς και θαλασσινό νερό.

Σε έναν κοινό κουβά θα ρίξουμε τις σαρδέλες, το τηγανόλαδο, το τυρί ή την αλεσμένη φρυγανιά και θα το ανακατέψουμε καλά. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε αλεύρι τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα πολτός. Μόλις γίνει αυτό, τότε ρίχνουμε την άμμο ή το χαλίκι στα μισά του κουβά και το ανακατεύουμε πολύ καλά. Εάν το δείτε πολύ πηχτό, τότε το διαλύουμε λίγο με θαλασσινό νερό.

Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι κατασκευής της μαλάγρας που θεωρούνται πολύ καλοί για τις ορέξεις των ψαριών.

Πηγή: waterboys.gr
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου